Maak de mooiste afbeeldingen met deze AI tools

De eerste keer dat ik de tekst-naar-afbeeldingsgenerator met de naam 'Midjourney' gebruikte, geloofde ik het bijna niet! Als een ietwat middelmatige ontwerper was ik altijd op zoek naar een oplossing om mijn gebrek aan creativiteit te op te vullen. Maar dat deze wens zo letterlijk zou worden vervuld had ik nooit durven dromen.


Naarmate deze generatoren beter worden, winnen ze ook aan populariteit. Beeldgeneratie is lang niet zo bekend als bijvoorbeeld een ChatGPT, maar het biedt vele nieuwe mogelijkheden voor creatieve expressie.


Er zijn veel verschillende modellen beschikbaar, en ze werken allemaal vrijwel op dezelfde manier. Ze geven bijvoorbeeld de voorkeur aan de gebruiker om de beschrijving in specifieke prompttaal te schrijven.


Maar de verschillende modellen lijken ook vergelijkbare sterke punten te hebben, zoals het kopiëren van een specifieke stijl en die vertalen naar een unieke situatie. Denk aan het creëren van een filmscène in de stijl van Van Gogh, of een schilderij in de stijl van Quentin Tarantino.


Desalniettemin heeft elk model zijn unieke sterke punten en toepassingen. Om je een idee te geven van de verschillende modellen die er zijn, vergelijk ik hier de beste afbeeldingsgeneratoren.


Mijn allereerste afbeelding met Midjourney - een "Dixit" kaart


Dus hoe werkt beeldgeneratie, en waarom zou ik het willen gebruiken?


Hoewel het in eerste instantie soms net magie lijkt, zijn afbeeldingsgeneratoren een vorm van generatieve AI. Met andere woorden, AI die in staat is om iets te genereren. Net als ChatGPT begrijpen afbeeldingsgeneratoren taal, dus hun taalverwerking werkt op dezelfde manier.


De filosofie achter beeldgeneratie is als volgt: als een geavanceerd genoeg model leert om miljoenen keren de afbeelding van bijvoorbeeld een beer te genereren van willekeurige pixels, leert het dus het grafische concept van een beer en kan het beren in situaties en posities plaatsen die het model nog nooit eerder heeft gezien.

Daarmee creëren deze zogenaamde diffusiemodellen afbeeldingen die stijlen en concepten combineren en tegelijkertijd optimaal overeenkomen met de beschrijving die je hebt gegeven. Met zo'n tool lijkt de enige beperking je eigen verbeeldingskracht te zijn.


Sinds de ontekking ervan is er veel discussie geweest over de vraag of het resulterende werk daadwerkelijk creatief is. Bovendien hebben hun makers te maken gehad met juridische geschillen; sommige modellen hebben zelfs geleerd om watermerken van overduidelijk beschermd werk te genereren.


Desondanks is hun gebruik zowel krachtig als eenvoudig: schrijf gewoon op wat je wilt zien in eenvoudige taal, et voilà: jouw unieke stukje digitale media wordt voor je gemaakt.


Er zijn veel verschillende toepassingen voor beeldgeneratie, zoals:

  • Contentmarketing
  • Grafisch ontwerp
  • Productontwerp
  • Bloggen en sociale media
  • Grafisch brainstormen
  • Storyboarding
  • Moodboards


Ik ga je in deze gids meenemen langs verschillende toepassingen van beeldgeneratie.


Toepassing 1: stockfoto's maken